DE VEGADES NO S'HA DE CALLAR
De vegades no s'ha de callar
Quan algú decideix de presentar-se a unes eleccions ho ha de fer amb totes les conseqüències. Això implica suportar moments difícils i crítiques que de vegades són injustes. Hi entren amb el sou. A més a més cal que també pensi en el votant, sobretot en el seu votant. Cal que sigui el seu campió.
Els regidors del Pacte, encara no havien escalfat les cadires i ja eren criticats. Els retreien que la neteja dels carrers després de Sant Joan era deficient, encara que l'empresa havia estat contractada pels anteriors governants; que no hi havia dret a perjudicar els comerços en fer-los retirar del carrer el que volien vendre; que anul·lar l'adjudicació per fer una urbanització a cala en Busquets era anar contra el progrés de Ciutadella; que l'Escola Municipal de Música era un desastre... I ells callaven. Deien que dormien molt tranquils, que tenien la consciència neta. Probablement era cert, però el rival --l'oposició-- en veure que la tàctica era bona, cada vegada criticava amb més força. Mentrestant els votants dels partits del pacte estàvem esglaiats en veure que no li responien. Qui dimonis havíem escollit per representar-nos?
Em sembla bé callar quan t'ofenen, parar l'altra galta sovint és sinònim de grandesa. Un company de feina, a qui durant mesos vaig picar, mai no em va contestar. El silenci era la seva victòria. Però no defensar-se quan representes un votant ja no està tan bé, puix aquest també rep part de la crítica. Part del poble volia canviar d'estil i s'ha trobat amb un paladí, el seu, que només fugia, que no acceptava de combatre en les justes que es fan precisament vora es Born.
Si l'assimilam a la boxa, el combat és desigual. Al racó blau hi ha l'Oposició, un pes pesant que colpeja contínuament, moltes vegades sense tocar l'adversari, però de tant en tant suma punts. Al racó blau, el representant del Pacte. Aquest és una promesa que va aprofitar una mala nit del contrincant --quatre anys de baralles internes-- per guanyar un títol que estava vacant. Però en haver de conservar-lo i fer la primera defensa només ha demostrat ser un estilista. Molta esgrima i molta capacitat per esquivar, però així i tot rep algun cop. Som en els darrers assalts i sembla cansat. Només pot esperar a donar un cop de sort que deixi l'adversari fora de combat. Part del públic ho voldria, però ningú no creu que encara pugui. Conserva la cara --Pau Lluch-- sense cap senyal d'haver rebut, però els braços --Joana Català i Joana Triay-- estan massa maurats per poder donar el cop de gràcia. Bona part del públic, --els votants-- veuen ben clar que el combat el guanya l'Oposició, un boxejador tosc, sense estil i feixuc que s'ha deixat la pell sobre el ring. El Pacte baixarà gairebé il·lès de la lona, però ningú no creu que per ara pugui aconseguir el cinturó que l'acreditaria com a campió. Tant de bo que no baixi del ring amb el cervell --qui deu ser el cervell-- tocat per molt de temps. A la promesa, li ha mancat pigada i mala llet: resposta. No ens enganyem, Muhammad Alí és irrepetible. A Kinshasa va esperar que Foreman estigués cruixit per començar a repartir estopa. I va guanyar. Però els genis són això: genis. La gent del Pacte no en són, de genis. Dormiran tranquils però derrotats i sense cinturó. Probablement només duran a sobre regalims de “Simpatia”, una colònia molt més barata que la “Chanel-5” de la Marylin.
Ciutadella necessitava un canvi. No només un canvi de govern, sinó un canvi de tarannà. El de govern el vam obtenir, però les males relacions entre la gent, en bona part promogudes pels polítics, han continuat perquè el boxejador tosc ha vist que així, repartint bledes i criticant, podia desmuntar la resistència de l'adversari. Ens caldrà trobar un altre campió. Però on el cercarem si el gimnàs està ben buit?
0 Comments:
Publica un comentari a l'entrada
<< Home