divendres, de juliol 23, 2004

HEM FET EL CIM!

HEM FET EL CIM!

--“Hem fet el CIM!”, van cridar satisfets alguns polítics fa uns quants d’anys. No és que haguessin pujat cap muntanya, aquí no en tenim, sinó que Menorca havia recuperat una mena de govern propi i l’esclat d’alegria era ben normal. Però ja se sap que quan hi ha canvis, el primer que cal retocar són les símbols. I va arribar el PSOE, tan maragallià com sempre i va fer una cosa nova, una espècie de monstre lingüístic que no tenia en compte les normes ortogràfiques ni catalanes ni castellanes i el va rebatejar: CIMe (pronunciat com si fessin zopez: zime). El PSOE és creatiu i gairebé creador, ja ho sabem; el que no sabem és ben bé què crea.

I com que no estaven prou contents, i amb la noble intenció de continuar aplicant l’estil innovador de Maragall a Barcelona, va refer l’escut de l’illa. Com si fos Mazinger o Afrodita-2, algú va decidir: barres, fora! I de cop van desaparèixer de l’escut els colors vermell i el groc; les quatre barres, vaja. Resta des d’aleshores un esperpent amb el nom de “logo”, que consideren muda més, però et fa la sensació que el Consell és una sucursal del Consolat d’Argentina a Maó. Viste!

Aquesta conversió o transformació deu ser cosa de l’operació retorn. Fa pocs anys, alguns descendents d’emigrants o exiliats eren recuperats per Matas i enviats a Formentera, tots de dretes; algun factòtum del POSE menorquí, després de fer-los passar una prova atraurà els argentins d’esquerres a Menorca, on es trobaran com a casa. I el PSM guarda un prudent silenci. Em deman què hauria dit si l’operació escut l’hagués feta el PP. No crec que hi hagués hagut prou planes als diaris de Menorca per encabir les cartes de protesta. Esquerra Unida es dedica mentrestant a feines més importants, més galàctiques. Ells a la seva, per damunt del bé i del mal, a intoxicar fillets amb titelles i contes per la plaça des Pins, a fer dissabte. Cal que l’antisemitisme i l’antiamericanisme es conreï des de petits, no sigui que algú cresqui en l’error. El PP, ni fu ni fa, açò de l’autonomia no fa per ells. Si els retocs s’haguessin fet a la bandera nacional, segurament haurien piulat. Les senyeres i els himnes, al PP, el preocupen per Sant Antoni i prou. Ara, però no convenia dir res. Tenen vista d’àguila, animal prou conegut i reconegut i enyorat per alguns en certes banderes i escuts. Ells no tenen massa interès a mantenir la nostra identitat, prefereixen tot el que ve de Madrid i mirar documentals de la BBC.

A Barcelona, l’enginy d’en Maragall va acabar als tribunals. Armand de Fluvià, heraldista destacat, va guanyar tots els plets, encara que el senyor Clos no feia cas de les sentències. En Clos és així, ja ho diu el seu cognom: tancadet, limitadet. I és que hi ha qui creu que els escuts i les banderes es fan segons el gust de l’època i com actualment som a l’era del disseny... Atès que tampoc no li podien dir escut, allà el qualificaren de símbol o segell, segons el dia. Fins i tot en van fer dues, de banderes, una per als dies normals i una altra per a les festes. Tot molt modern, però il·legal. Si fa no fa, com aquí.

Puc entendre això de CIMe a l’adreça d’Internet, encara que també s’hauria pogut dir Conselldemenorca, per exemple; però que el nostre CIM ara passegi de manera permanent aquesta mena de gep aferrat a l’esquena en forma de “e”, em sembla un nyap intolerable. Alguna empresa deu haver cobrat per dissenyar aquest bullit. Posaria messions que la mateixa que es va inventar el nou i prohibit escut, símbol, segell, o el que li vulguin dir, de Barcelona. Les lletres només preocupen als polítics si són bancàries o, com a molt, la famosa “hac” de Maó. La “e” de CIM només és una paparreta.

No em val l’excusa que calia distingir-nos dels mallorquins. Per si encara no ho saben, el consell de l’illa major es diu Consell de Mallorca, sense insular; per tant no hi havia possibilitats de confondre’ns. Potser el PSOE pretén que no ens confonguem amb la Comunitat Islàmica de Melilla... però vés per on, Melilla també porta una “e” darrere l’ema, així que el problema no és resolt amb tal creació.

Quina serà la pròxima imitació de Maragall? Tenyir-se els cabells de blanc? Tant de bo no tengui a veure amb el suc, i si és així que sigui per fer que el “mate” argentí sigui la nova beguda nacional de Menorca. Encara que algú preferia el cava o unes aromes de Montserrat. Pagant la compra a alguna empresa amiga, és clar.