dilluns, de maig 21, 2007

DESDOBLEM

Tenim uns polítics que són una monada. Uns autèntics encants. Val a dir que hi ha associacions que estan a la seva alçada. Tenen tan poca cura amb el llenguatge –tant si escriuen, o parlen, en català com si ho fan en castellà—, que em fa mandra votar-los. Els repeteixen una i mil vegades que les expressions “a nivell de”, “en base a” i “des de la...” són incorrectes, però ni cas: a insistir. El que em fa més gràcia, o pena, és que quan una llei que ha estat aprovada conté un d’aquests errors, no el poden corregir. Curiosament, si l’errada és una xifra sí que es refà. Deuen ser tots de ciències.

Últimament els agrada repetir “des de l’honestedat”, “des de la prudència” i des de no sé quantes coses més; i jo em deman: on són la honestedat i la prudència? La preposició “des” (acompanyada per ‘de’) en català, o “desde” en castellà, només es pot emprar quan es refereix a espai o temps. Així, hom pot dir “des de ca nostra” o des d’ahir vespre”, i prou. Tota la resta són un intent de demostrar que saben parlar, quan l’única cosa que saben és fer-ho “des de la ignorància” més absoluta (una expressió incorrecta però que veig que és l’única que saben entendre). Fa afrontar sentir-los.

Darrerament s’ha posat de moda parlar del “desdoblament” de la carretera general. Algú s’ha posat a pensar què vol dir “desdoblar”? Hi ha algun il·luminat, o lletraferit, que hagi cercat al diccionari la definició de la paraula? Confii que no ho faci, ja que s’enduria una sorpresa majúscula. En castellà, per exemple, es pot “desdoblar la ropa”, si prèviament “la habían doblado” o “fraccionar un compuesto en sus componentes o elementos”. En català, el significat és gairebé el mateix. Per tant, les persones que volen desdoblar la carretera deuen exigir separar el quitrà de la grava i poca cosa més. Filant molt prim, podríem entendre que volen dividir l’actual via (que és de doble circulació) en dues d’un sol sentit, amb la qual cosa els avançament serien del tot impossibles i n’hi hauria prou a trobar un bromista que circulés a 30 quilòmetres per hora per anar de Maó a Ciutadella en un dia i mig, o dos. O no arribar-hi mai si el de davant acabava la benzina.

No pensar el que dius, té aquestes coses. En realitat, desdoblar no és multiplicar, sinó dividir. De fet, el que demanen és fer una autovia –que imiti la ronda Sud de Ciutadella--, però els fa por dir-ho clarament per tal que el rebuig popular no els comporti una revolta com la que hi ha hagut a Eivissa; o bé exigeixen quatre carrils. Per aconseguir quatre carrils i desdoblament a la vegada, la solució seria: fer vuit carrils i posteriorment dividir-los per la meitat per tal que n’hi quedassin quatre. Una feinada. I és que si no en feien vuit, un cop construïts els quatre (doblar), els haurien de desdoblar, amb la qual cosa tornaríem a quedar com avui. Açò sí, les molèsties per als conductors per tot aquest desgavell haurien estat agradoses.

Sobte, d’altra banda, que els desdobladors que no saben què és desdoblar proposin l’exemple de la ronda abans esmentada com a mostra del que pretenen. He circulat diverses vegades per aquesta via i amb tanta rotonda, acab arribant abans a la meva destinació si no hi pas. Si feien el mateix a la carretera general, anar de Ciutadella a Maó seria una manera excel·lent per admirar el paisatge, però de cap manera hi arribaríem més prest. Per fomentar l’afecció per l’ornitologia, seria una idea de primera.

Tanmateix, si el que volen és desdoblar la ronda Sud de Ciutadella, tenen tot el meu suport. Convertir els quatre carrils actuals en dos, pot ser una cosa ben interessant. El material recuperat sempre es podria emprar com a peltret per omplir el dic del nou port de Ciutadella. Més que res per aprofitar-lo. En definitiva: cada cop tenc més ganes d’afiliar-me a un d’aquests grups neoprogressistes que hi ha per Menorca. Senyor Camps, esper la papereta d’inscripció. Abonaré cada més la quota. És més, em pot cobrar doble durant mig any i amb el que li sobri es podrà comprar un diccionari de català i un de castellà, més que res per no continuar dient exactament el contrari del que pensa. En això, en castellà, li diuen “doblez”. I encara tenim prou sort que no ha començat l’educació trilingüe, ja que llavors trob que els ventalls seran molt més grans.

2 Comments:

At 9:31 a. m., Anonymous Anònim said...

Bien, Francesc, estoy de acuerdo contigo en lo de hablar bien, empleando las palabras correctas, pero no me negarás que las academias de las lenguas siempre van por detrás del pueblo en cuanto a los neologismos. La nueva acepción para la palabra "desdoblar" es un tecnicismo empleado por los técnicos en carreteras para referirse a una separación física de los dos sentidos de circulación, claro que esto conlleva el que cada uno de estos sentidos tenga dos carriles, para permitir los adelantamientos.
Este desdoblamiento en ningún momento se puede confundir con lo que es una autopista o una autovía, que ya tiene estos tipos de vías sus definiciones en el Reglamento General de Circulación.
Por todo ello, yo, sí estoy de acuerdo en que se hagan cuatro carriles, tal como se ha hecho en la carretera de Palma a Manacor, sin tantas glorietas y con un impacto paisajístico mínimo.

 
At 9:20 p. m., Anonymous Anònim said...

No t'ho negar, Ximenes (em fa l'efecte que estic parlant amb un doble meu), la gent entén per desdoblament el mateix que tu i que jo.

Francesc Sintes

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home