dilluns, de juliol 16, 2007

La veritat sobre Iberia i Menorca


Iberia ens vol deixar sense vols de connexió amb Barcelona i la gent es queixa. Ara és hora! La societat menorquina en culpa la companyia i als polítics ja els va bé. En realitat, l’operació és molt més complexa i convé parlar-ne. Els vertaders culpables són uns altres: PP i PSOE, especialment, però també UM, PSM, ERC i tots aquells partits que permeten que els dos grans ens fotin el pèl. Fa mesos que estic recollint informació sobre el tema dels aeroports espanyols. En faré un petit resum.

Quan fa uns anys es va construir la terminal T-4 de l’aeroport de Barajas –el pressupost de la qual era de 6.200 milions d’euros, però que en va costar 7.000--, el Govern central ens va clavar una ganivetada a tots. La T-4 va costar el doble que els dos aeroports de París. AENA, l’entitat pública que gestiona els aeroports espanyols –un model arcaic que solament s’empra a Romania--, havia invertit un 58 % del seu pressupost entre 1994 i 2003 a l’aeroport de Madrid. En aquesta quantitat, no hi havia inclòs el cost de la T-4! Per contra, a Balears, hi invertí un 7%. Això suposava, segons Esperanza Aguirre, que el 10 % del PIB de Madrid, provindria de l’aeroport. Altres fonts eleven la xifra al 18 %. Aleshores, el Govern havia decidit atorgar la terminal a Spanair, però Iberia va recórrer i va aconseguir-ne la gestió.

Posteriorment, van començar les obres de la terminal T-Sud del Prat, que havien de costar uns 1500 milions. I dic havien, perquè habitualment les obres públiques de l’Estat a Catalunya acaben costant un 80 % del pressupost. Per a Iberia, la possibilitat que l’aeroport del Part anàs a parar als grups Star Alliance o Skyteam, era un cop difícil de suportar. Per a la T-4, simplement seria la ruïna. Els principals ingressos d’aquest terminal provenen del pont aeri, el més rendible del món. Iberia, com ja he dit, és la companyia que n’ocupa els slots, amb el reforç del grup a què pertany: One World. Si el Prat acabava essent un aeroport que li fes competència, Iberia tindria problemes i la superdeficitària T-4 encara en tindria més. Per aquest motiu, calia frenar l’arribada de l’AVE a Barcelona, cosa que tots els governs de l’Estat han fet de meravella. Ara, quan ja és a punt d’arribar-hi, intenten que el seu traçat passi per sota de la Sagrada Família i la Pedrera, amb la intenció –més que probable—que la societat civil catalana endarreresqui una mica més les obres. Les grans beneficiades tornen a ser Iberia i la T-4.

Iberia vol tombar els rivals. La millor manera de fer-ho és aconseguint la gestió de la T-Sud del Prat i ocupar els seus slots amb la seva filial de baix cost (low cost) Clickair. Això, de rebot, ens perjudica a nosaltres, els menorquins. Cada cop que vulguem viatjar tindrem problemes. Per començar, ja ens surt més car a l’estranger. Si abans podíem sortir de Barcelona, ara sovint hem de passar per Madrid, a mantenir la T-4, cosa que ens encareix les vacances, per exemple, un mínim de 300 euros. Els nostres polítics, mentrestant, continuaven tancant-nos l’accés a la nostra porta natural amb el món (Barcelona) i ens abocaven a Palma i Madrid. La mania de voler-nos agermanar amb Palma és patètica. De fet, el que passa a Palma té per a molts menys interès que un partit de beisbol (i açò que m’agrada aquest esport). I Madrid queda enfora. Fins i tot Alger és més a prop de Menorca. Repetesc, la nostra sortida natural –per a estudiar, anar al metge, sortir al món, etc.--, sempre havia estat Barcelona, no Madrid.

Ara, Iberia, ha vist que pot patir una sotragada econòmica si no aconsegueix que els empresaris catalans –que ja han dit prou i s’han mobilitzat amb l’ajut de la societat civil— acceptin el seu nou pla. Fa una setmana anunciava que optaria a demanar la gestió de la T-Sud. Per fer-ho més creïble, prometia adquirir 33 nous avions (a 200 milions d’euros cadascun, preu de catàleg) i d’obrir 10 rutes intercontinentals des d’aquest aeroport. Quan l’ataquen, reacciona.

Podria continuar, però m’aturaré per no cansar. La realitat és que les Illes som maltractades per l’Estat (és a dir, PP i PSOE). Patim un dèficit fiscal del 15 %, la regió més perjudicada del món! El mateix govern d’en Matas deia que amb el finançament del nou Estatut, el nostre PIB creixeria un 4 % addicional. Fa pensar. És imprescindible que el cínic senyor Solbes publiqui les balances fiscals de l’Estat. Mentre no ho faci, n’hi ha que continuarem rebent i altres que hi guanyaran molt. La T-4, que hem pagat entre tots, és una llosa que ens costa un ronyó. I de passada, ens tanca les portes de sortida cap a Barcelona. La resta són excuses. Iberia, com a empresa privada, solament defensa els seus interessos. Hi té tot el dret. Cal que nosaltres, els nostres empresaris inclosos, també defensem els interessos dels menorquins.